Ako si správne vybrať nový elektrobicykel?


Chystáte sa kúpiť si nový elektrobicykel, ale nie ste si istí, že vyberiete správne? Neviete, na čo sa pri výbere zamerať? Nezúfajte, pomôžeme Vám, ako na to.

Najskôr si odpovedzme na nasledujúce otázky:

Kto na elektrobicykli bude jazdiť?

Rámy majú prevedenie pánske, dámske či univerzálne, prípadne elektrobicykel so zníženým nástupom. Záleží tiež na výške postavy, dĺžke nôh, zdravotnom stave a zvyklostiach každého jazdca.

Pomôcť Vám môže približná tabuľka veľkostí, ale vždy je najlepšie daný bicykel vyskúšať na vlastnej koži, posedieť si na ňom, prejsť. Jedine tak zistíte, či Vám bicykel naozaj sadne.

Kde na bicykli budete jazdiť?

Aby ste si jazdu na elektrobicykli naozaj užili, je potrebné sa hneď na začiatku zamyslieť, kde sa s elektrobicyklom budete pohybovať. Aký terén a druh jazdy preferujete. Je rozdiel, ak budete na bicykli jazdiť iba v meste alebo sa s ním budete preháňať po hrebeňoch hôr. Každý terén vyžaduje od bicykla iné vlastnosti.

Akú veľkosť elektrobicykla si vybrať?

Vybrať správnu veľkosť bicykla nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Máme pre Vás pripravenú všeobecnú tabuľku odporúčaných veľkostí, ale nemožno sa na ňu 100% spoľahnúť. Každý z nás má inú postavu, rozhoduje napríklad aj dĺžka nôh, dĺžka rúk, Váš zdravotný stav alebo zvyk (na akom veľkom bicykli ste doteraz jazdili).

Preto je najlepšie, keď si necháte poradiť od predajcu, ktorý má dostatok skúseností. Zároveň si vybraný elektrobicykel môžete prísť aj vyskúšať, či Vám skutočne sadne a cítite sa na ňom pohodlne.

Spĺňa elektrobicykel predpisy umožňujúce prevádzku na pozemných komunikáciách?

Áno. Elektrobicykle sú v krajinách EÚ legislatívne uznané ako klasické bicykle, avšak musia spĺňať určité predpisy. Aby bol elektrobicykel schopný premávky na pozemných komunikáciách, musí byť označený štítkom na ráme bicykla. V tomto označení je uvedené meno a adresa výrobcu (dovozcu), súlad s európskou normou EN15194-1, symbol CE a znaky 250W, 25 km / h a EPAC alebo Pedelec. Súčasne musia byť tieto údaje uvedené v užívateľskom manuáli alebo vyhlásení o zhode. Všetky nami predávané elektrobicykle tieto požiadavky spĺňajú.

Poďme sa teraz spolu pozrieť na bližšie informácie o elektrobicykloch, na ktoré sa treba zamerať, aby ste si vybrali ten správny elektrobicykel pre Vás:

  • 1. časť: Aký typ elektrobicyklu si vybrať?
  • 2. časť: Očakávaný dojazd elektrobicykla vs. cena
  • 3. časť: Typy elektromotorov
  • 4. časť: Batéria elektrobicykla

Ešte stále váhate a neviete sa rozhodnúť, aký elektrobicykel si vybrať? Kontaktujte nás e-mailom alebo telefonicky, a my Vám veľmi radi s Vašim výberom pomôžeme.