2.časť: Očakávaný dojazd elektrobicykla vs. cena


Aký dojazd elektrobicykla očakávať?

Informácia o dojazde je jedna z najčastejšie kladených otázok okolo elektrobicyklov vôbec. Odpoveď však nie je vôbec jednoduchá. Je to podobné, ako keď sa snažíte odpovedať, koľko kilometrov najazdíte s plnou nádržou vášho auta.

Dojazd elektrobicykla ovplyvňuje celý rad faktorov:

  • Kapacita batérie
    - Čím vyššiu má batéria kapacitu (udávané v jednotke Ah alebo Wh), tým vyšší je skutočný dojazd elektrobicykla.
  • Stav a rok výroby batérie
    - Batéria postupným starnutím prirodzene prichádza o časť svojej kapacity. Ku koncu životného cyklu batérie, nebude dojazd taký, ako bol na začiatku používania.
  • Použitý motor
    - Stredový pohon s torzným v porovnaní s pohonom v zadnom náboji so snímačom otáčania dokáže lepšie využiť energiu z batérie a to až o 10%.
  • Profil trasy
    - Ak budete jazdiť v kopcovitom teréne, batérie sa vybije skôr, než jazdou po rovine.
  • Nastavenie asistencie
    - Pri jazde na elektrobicykli môžete voliť z 5 stupňov asistencie elektrobicykla. Prvý stupeň pomáha najmenej a zároveň spotrebuje tiež najmenej energie. Stupeň 5 pomáha najviac a najviac tiež spotrebováva energiu z batérie.
  • Váha jazdca a nákladu
    - Vyššia hmotnosť jazdca a nákladu negatívne ovplyvňuje spotrebu energie
  • Kondícia jazdca
    - Čím viac šliapete, motor spotrebuje menej energie.
  • Štýl a plynulosť jazdy
    - Plynulá jazda je úspornejšie oproti striedaniu rôznych jazdných režimov či časté zastavovanie a rozbiehanie, ktoré znižuje dojazd.
  • Dofúknutie pneumatík / plášťov
    - Dôležité je správne nahustenie pneumatík. Podhustenie pneumatík prináša lepšiu priľnavosť v teréne, ale nesie so sebou aj vyššiu spotrebu energie. Naopak, viac nahustené pneumatiky prinášajú nižšiu spotrebu energie. Pre nafukovanie pneumatík dodržujte hodnoty stanovené výrobcom uvedené na plášti, jedine tak si užijete správny pôžitok z jazdy.
  • Poveternostné podmienky
    - Ideálna je jazda pri teplote okolo 20°C a v bezvetrí. Jazda pri nízkych teplotách či silnom protivetre ovplyvňuje dojazdovú vzdialenosť. Počítajte s tým, že sa v chlade batéria elektrobicykla rýchlejšie vybíja a dojazdová vzdialenosť tak môže byť kratšia až o tretinu než v iných častiach roka.

Akú cenu pri ebicyklu očakávať?

Rozumne vybavený elektrobicykel v dnešnej dobe môžete zohnať už v cene od 1069 €. Potom už záleží na vašich požiadavkách a predstavách.

Cenu ovplyvňuje typ motora (stredový, v zadnom náboji), kapacita batérie ovplyvňujúca dojazd elektrobicykla a použité komponenty.

 

Samozrejme dá sa zohnať aj lacnejší elektrobicykel v cene do 1000€, ale potom musíte počítať s  takto nízkej ceny s vyššími investíciami do servisu,námahou pri jazde a údržbe bicykla. Vo finále tak miniete viac peňazí, niež v prípade zakúpenia kvalitného elektro bicykla..

 

Ešte stále váhate a neviete sa rozhodnúť, aký elektrobicykel si vybrať? Kontaktujte nás e-mailom alebo telefonicky, a my Vám veľmi radi s Vašim výberom pomôžeme.

 

V nasledujúcej 3. časti sa zameriame na typy elektromotorov, ich výhody a nevýhody.