4. časť: Batéria elektrobicykla

Umiestnenie batérie

1. Rámová batéria

Najideálnejšie miesto pre umiestnenie batérie elektrobicykla je v jeho ráme, miesto fľaše na pitie. Vďaka umiestneniu v ráme nie je narušené ťažisko kolesa (na rozdiel od nosičovej batérie), a bicykel je tak lepšie ovládateľný.

Rámové batérie môžu byť úplne alebo čiastočne integrované do rámu bicykla, vďaka čomu je ešte viac vylepšená stabilita a ovládateľnosť.

Ďalšou výhodou plne integrovanej batérie je určite aj čistý dizajn bicykla, kedy batéria nenarušuje estetiku, pretože s bicyklom tvoria jednotný zladený celok.

Všetky typy batérií možno z elektrobicykla pohodlne vybrať pre potreby nabíjania alebo ako ochranu proti krádeži.

2. Nosičová batéria

Najčastejšie sa používajú u mestských bicyklov, kde predpokladáme využitie zadného nosiča, v ktorom je batéria umiestnená. Nosič má 2 poschodia, vďaka čomu je možné na nosič umiestniť košík či tašku a zároveň aj batériu, ktorú je možné opäť v prípade potreby nabíjania a ochrany proti krádeži jednoducho vybrať.

Kvalita a životnosť batérie

V elektrobicykloch nájdete iba kvalitné batériové články Panasonic alebo Samsung. Najpoužívanejšie sú batérie lithium iónové (Li-ion), ktoré zaručujú dlhú životnosť a navyše sú aj relatívne ľahké.

Aby ste čo najviac predĺžili životnosť svojej batérie v elektrobicykli, je dôležité ju pravidelne dobíjať. A to aj v prípade, že elektrobicykel práve nepoužívate. V tom prípade by ste mali batériu skladovať nabitú na 50 - 80% jej kapacity a dobíjať cca 1x za mesiac.

Odporúčania k batériám elektrobicyklov

Batériu dobite po každej jazde na cca 50 - 80% jej kapacity (Nebojte sa, batérie nemajú pamäťový efekt, práve naopak týmto predĺžite jej životnosť!).

Nedojazďujte batériu do jej úplného vybitia. Snažte sa neklesnúť pod 20% kapacity.

Batériu nie je nutné formátovať!

Batériu skladujte pri izbovej teplote.

Dobíjajte batériu elektrobicykla aj v prípade nepoužívania cca 1x za mesiac a skladujte ju nabitú na 50 - 80% kapacity.

Životnosť batérie je obvykle 600 - 800 plných dobíjacích cyklov (1 cyklus - batéria je vybitá a dôjde k plnému nabitie na 100%), záleží však na skladovaní a priebežnom dobíjaní batérie. V praxi to znamená, že batériu bude potrebné vymeniť cca po 5 - 6 rokoch používania.


Ešte stále váhate a neviete sa rozhodnúť, aký elektrobicykel si vybrať? Kontaktujte nás e-mailom alebo telefonicky, a my Vám veľmi radi s Vašim výberom pomôžeme.